avatar

Viena kepsninė - daugybė galimybių!

Kaip naudoti Kamado TasteLab?

 

Kamado TasteLab kepsninės yra neatsiejama gardžiausių vasaros vakarų dalis. Fantastiško skonio maistas su geriausia draugija yra garantuota, jei žinote kaip teisingai naudotis įsigyta kepsnine. Su šia kepsnine galite rūkyti, „grilinti“, skrudinti bei kepti gardžiausius užkandžius ir patiekalus savo vasaros namų restorane.

Jei visada maistą gaminote ant kepimo grotelių, tada būkite pasiruošę nustebti, nes tai ką gali pasiūlyti Kamado TasteLab kepsninė yra kur kas daugiau nei tai. Keraminės kepsninės kamado TasteLab yra gana sunkios, o kartu ir gana trapios, tuo pačiu keraminė medžiaga tolygiai viso gaminimo metu sugeria ir skleidžia šilumą.

Kad būtumėte tikri kaip tinkamai gaminti Jūsų mėgstamus patiekalus bei tai daryti saugiai, mes paruošėme Jums išsamų paaiškinimą, nuo A iki Z, kad suprastumėte kaip veikia Kamado TasteLab kepsninė.

 

Kaip tai veikia?

Maisto gaminimo procesas su Kamado TasteLab kepsnine prasideda nuo to, kad medžio anglis supilama į ugniadėžę, ant ugniadėžės pelenų grotelių, uždegama sausais, bekvapiais degtukais arba specialiu elektriniu įdegikliu. Tai greičiausias ir paprasčiausias būdas, kurio dėka užkuriama kepsninė bei pasiekiama reikiama kepimo temperatūra. Kepsninėje turi būti naudojama tik aukščiausios kokybės medžio anglis. Svarbu pabrėžti tai, kad negalima naudoti malkų ar briketų.

Kuomet kepsninė yra užkuriama pirmą kartą, negalima jos įkaitinti iki itin aukštos temperatūros, nes kitu atveju gali būti sugadinta tarpinė. Pirmam kepimui kepsninę pakanka įkaitinti tik iki 150°C, nes tai leidžia tarpinei tinkamai prisitvirtinti prie kepsninės. Maždaug apie 1 valandą palikite uždarytą kepsninę tokioje temperatūroje. Kitų kespninės naudojimų metu galite naudoti pasirinktas groteles ant kurių galite dėti pageidaujamą maistą, taip pat picos kepimo akmenį, kuris puikiai tinka kepti ne tik picai, bet ir kitiems jūsų pamėgtiems ir greitai iškepamiems užkandžiams. Galite naudoti pusinius karščio deflektorius, kurie suteikia galimybę Jums ekspermentuoti su maistu. Šių deflektorių, įdėtų į 2-jų zonų kepimo sistemą, dėka galite apsaugoti maisto produktus nuo teisioginės kaitros.

Labai svarbu, kad kai norimas produktas yra paruoštas kepti, jog kepsninės dangtis būtų pilnai uždarytas tam, kad temperatūra išliktų tolygi viso kepimo metu. Siekiant sumažinti ar padidinti kepimo temperatūrą, reikia pasinaudoti oro ventiliacinėmis angomis. Kaip jomis naudotis, priklausomai nuo gaminimo temperatūros, galima matyti žemiau pateiktame paveikslėlyje.

Kuomet norite atidaryti įkaitusią kepsninę, tai darykite itin atsargiai ir naudodamiesi nuo karščio apsaugančiomis specialiomis pirštinėmis. Kuomet uždegate anglis, uždarykite kepsninės dangtį ir siekdami išvengti didelio ugnies proveržio, dangtį atidarykite tik apie 5-7 cm.  5 sekundėms ir taip kelis kartus, kad karštis susikaupęs kepsninės viduje galėtų tinkamai ir saugiai pasišalinti.

Kuomet baigiate kepti, jokiu būdu negesinkite ugnies vandeniu, norėdami sustoti kepti tiesiog uždarykite kepsninės dangtį bei viršutinę ir apatinę ventiliacines angas. Viduje likusių anglių galite neišmesti, o palikti ir sėkmingai naudoti kito kepimo metu.

 

Kaip prižiūrėti kepsninę?

Kepsninės priežiūra yra reikalinga visus metus, kad į jos vidų nepatektų drėgmės. Tam, kad galėtumėte tinkamai apsaugoti savo Kamado TasteLab kepsninę, pasinaudokite specialu apsauginiu uždangalu. Jei visgi kažkokiu būdu į kepsninę pateko vandens ir ji yra pilnai atvėsusi, tuomet kuo skubiau nusausinkite sušlapusias vietas tam, kad viduje esantis vanduo neužšaltų. Pilnai nusausinus drėgną paviršių, į kepsninę įdėkite nedidelį kiekį anglių ir pakaitinkite jas iki 160 °C.

Kamado TasteLab kepsninės išsiskiria tuo, jog jų nereikia specialiai valyti tarp naudojimų, nes po kepimo viduje liekantys maisto likučiai sudega. Nenaudokite vandens jei norite valyti kepsninės vidų, nes tokiu būdu vanduo susigers į kepsninės korėtas sieneles. Prieš kepdami būkite tikri, jog jūsų maisto kepimo grotelės yra švariai nuvalytos su specialiu valikliu ir vieliniu šepetuku.

Nors Kamado TasteLab kepsninę galima naudoti ištisus metus, daugeliui tai yra tik vasaros laikotarpiu naudojamas įrenginys, kuris žiemos sezonui yra sandėliuojamas. Jei ir Jūs nusprendėte, kad Jūsų kepsninei laikas pailsėti nuo kepsnių sezono, tuomet būkite tikri, kad ilgam sandėliavimo laikotarpiui ji yra paruošta tinkamai. Tai reiškia, kad nuo kepsninės vidaus bei išorės yra pilnai nuvalyti bet kokie purvo ar riebalų likučiai, ji yra pilnai sausa, ugniadėžėje nėra pelenų ar kitokių šiukšlių likučių. Ilgai laikant nenaudojamą kepsninę reikia uždengti specialiu apsauginiu uždangalu. Kuomet kepsninę planuojate naudoti po ilgo nenaudojimo laikotarpio, pirmam kepimui kartokite prieš tai jau minėtą techniką, kai maždaug apie 1 val. kaitinate anglis 150 °C.

Labai svarbu, kad reguliariai tikrintumėte ar visos kepsninės dalys yra tinkamai pritvirtintos. Nepamirškite, kad kepsninę naudotumėte tik atvirose patalpose, atokiau nuo bet kokių statinių, kad galėtumėte užtikrinti tinkamą oro ventiliaciją ir nesukeltumėte pavojaus sau bei aplinkiniams. Baigę kepti įsitikinkite, kad uždarėte ventiliacines angas. Atsakingas elgesys naudojantis Kamado TasteLab kepsnine yra svarbiausias veiksnys siekiant apsaugoti savo bei aplinkinių sveikatą ir gyvybę.

Naudodamiesi Kamado TasteLab kepsnine galite būti tikri, jog išbandysite skirtingus gaminimo būdus bei pritaikomas temperatūras. Viskas priklauso nuo Jūsų pasirinkto produkto ir siekiamo rezultato.

 

Kepimo intensyvumas

Temperatūra

Skirta

Didelė tiesioginė šiluma

200°C - 400°C

Standartiniam kepimui ant grotelių: žuvies, krevečių, mėsainių ir kepsnių gamybai.

Maža-vidutinė netiesioginė šiluma

100°C - 230°C

Standartiniam skrudinimui, rūkymui ir kepimui: vištienai, jautienai, krūtinėlei, šonkauliams.

Aukšta netiesioginė šiluma

260°C - 400°C

Skirta picų kepimui (naudojant specialų picos kepimo akmenį).

 

 

Tiesioginė šiluma tinka gaminti smulkius maisto gabaliukus, kurie iškepa greičiau nei per 20 min., tai įvairūs steikai, mėsainiai, šašlykai, vištienos ar žuvies filė, įvairios pjaustytos daržovės. Tiesioginė anglių ugnis, kuri yra tiesiai po maisto produktais, apskrudina maisto paviršių, jį karamelizuoja bei paryškina gaminamo maisto skonį ir tekstūrą.

Tuo tarpu netiesioginė šiluma yra nukreipiama į abu kepsninės šonus. Maisto produktai yra sudedami ant tos kepimo grotelių dalies, kuri yra nekaitinama, toks gaminimo procesas trunka ilgiau nei 20 min. Toks kepimo intensyvumas yra tinkamiausias kai norima iškepti stambius mėsos gabalus, troškinius. Taip pat tinkamiausia tiems maisto gaminiams, kuriems naudojama tiesioginė šiluma būtų per daug didelė ir maistas sudegtų. Dangtis gaminimo metu yra uždaromas ir viduje esantis karštis cirkuliuoja ratu, taip vyksta lėtas kepimo procesas, kurio dėka maistas kepa iki centro.

 

Pasiruošimas – pirmas žingsnis į sėkmingą kepimą

Kiekvienas Kamado TasteLab kepsninės naudojimo atvejis turi prasidėti nuo tinkamo pasirengimo bei planavimo, kas reikalinga sėkmingo gaminimo proceso užtikrinimui.

Pagrindiniai žingsniai prieš naudojantis Kamado TasteLab kepsnine:

 

1. Būkite tikri, kad kepsninė yra švari – kepimo grotelės turi būti švariai ir tinkamai nuvalytos su specialiu šepetėliu bei valikliu. Maišykite anglis, esančias ant dugno, kad seni pelenai pabirtų į kepsninės dugną ir juos būtų galima surinkti.     
2. Pasiruoškite būtinus gaminimo įrankius – žnyplės yra būtinos siekiant tinkamai kontroliuoti maisto produktų, esančių ant grotelių, padėtį. Tai yra kone pagrindinis įrankis, kuris Jums bus būtinas kiekvieno kepimo metu. Mentelė taip pat neatsiejamas įrankis siekiant tinkamai apversti įvairiausius mėsos gabaliukus. Jei svarstote apie smulkių produktų kepimą kepsninėje, tuomet Jums ne pro šalį būtų įsigyti ir specialių iešmelių, ant kurių suverti maisto produktai lengvai laikytųsi ir neslystų bei būtų tolygiai iškepti. Jei gaminimo proceso metu nusprendėte, jog pvz: mėsos gaminius norite patepti specialiu padažu, tuomet Jums bus reikalingas ir šepetėlis, kad su juo tolygiai užtemptumėte reikalingą padažą ant viso maisto produkto. Na ir žinoma, neatsiejamu įrankiu Jums turėtų būti skaitmeninis termometras, kurio pagalba nuolat galėsite stebėti kepamų produktų temperatūrą, o prireikus ją koreguoti pagal Jūsų poreikius.
3. Tinkamos apsaugos priemonės – tikrai niekas nenori, kad toks smagus procesas, kaip maisto ruošimas pasibaigtų nelaimingu atsitikimu. Todėl itin rekomenduojame naudoti specialias karščiui atsparias pirštines, kurios neleis nudegti rankų odos bei apsaugos nuo rimtesnių susižalojimų. Prijuostės naudojimas taip pat yra rekomenduotinas veiksmas.
 4. Turėkite anglių – naudokite natūralias medžio anglis, nes jos karščiau dega, yra lengvai uždegamos, palieka nedaug pelenų, lengvai išvalomos, kas puikiai tinka keraminėms ir lengvai pažeidžiamoms Kamado TasteLab kepsninėms. Jei Jums kyla klausimas kiek reikia įpilti medžio anglies į ugniadėžę, tai atsakymas gana paprastas – pilną ugniadėžę. Pusę nesunaudoto medžio anglių kiekio galite naudoti pakartotinai kito kepimo metu, o jei visgi matote, kad kitam kepimui pritrūkote anglių, jų visada galite įpilti papildomai. Būkite tikri, kad didesni medžio anglies gabaliukai būtų apačioje taip sudarydami didesnius oro tarpus ir kepsninės apačioje esantis oras skatintų degimo procesą, tuo tarpu mažesni gabalėliai, sumaišyti su didesniais, turi būti ugniadėžės paviršiuje.
5. Turėkite įrenginį su kuriuo uždegsite anglis – elektrinis įdegiklis yra geriausias pasirinkimas siekiant saugiai uždegti anglis. Karštas oras, per kelias sekundes pasiekia 600°C temperatūrą, BE dujų, BE liepsnos ir BE degių skysčių.
6. Turėkite skaitmeninį termometrą, kad galėtumėte nuolat stebėti kepimo temperatūrą – gamindami maistą su Kamado TasteLab kepsnine lėtai ir kantriai didinkite temperatūrą iki Jūsų pageidaujamos. Kepimo procesą pradėkite atidarę abi ventiliacijos angas, o pasiekus 10°C skirtumą iki norimos temperatūros, uždarykite viršutinę ventiliacijos angą, kad sulėtintumėte temperatūros kilimą. Kepimo procesą koreguokite atidarydami ir uždarydami viršutines bei apatines ventiliacines angas. Uždarydami jas, Jūs padidinsite temperatūrą kepsninės viduje, o atidarydami ją sumažinsite. Tokio veiksmo rezultatas turi būti matomas 10-15 min. bėgyje. Svarbu būti kantriems, nes vidutiniškai 30-45 min. prireikia, kad galėtumėte pradėti kepti maisto produktus.

 

 

Skirtingi maisto gaminimo būdai:

Kepimas ant grotelių

(Grilling)

Gaminama naudojant pilną ugniadėžę medžio anglių. Kepama naudojant senas bei naujas medžio anglis arba tik naujas. Naudojama su kepimo deflektoriais bei pusinėmis grotelėmis aukštesniame bei žemesniame lygiuose. Kepimo ant grotelių temperatūra turi būti apie 204°C - 316°C. Apatinė bei viršutinė ventiliacinės angos turi būti atidarytos gaminimo pradžioje, o viršutinė uždaroma pusiau kepimo eigoje. Dangtis turi būti uždarytas, bet galima trumpai atidaryti norint kepti daržoves ar dešrainius.

Skrudinimas-apdeginimas

(Searing)

Gaminama naudojant pilną ugniadėžę medžio anglių. Kepama naudojant senas bei naujas medžio anglis arba tik naujas, siekiant išgauti aukštesnę temperatūrą. Karščio deflektoriai nėra naudojami. Grotelės padedamos aukščiau virš ugnies žiedo. Skrudinimo-apdeginimo temperatūra turi būti apie 260°C - 399°C. Dangtis turi būti atidarytas pirmas 10 min. Apatinė bei viršutinė ventiliacinės angos turi būti atidarytos.
Rūkymas (Smoking)

Gaminama naudojant pilną ugniadėžę medžio anglių. Kepama naudojant tik naujas medžio anglis. Karščio deflektorius turi būti padėtas virš kepimo žiedo netiesioginiam kepimui, o kepimo grotelės turi būti aukščiau deflektoriaus. Siekiama temperatūra yra apie 149°C - 232°C. Apatinė ventiliacinė anga turi būti atidaryta, o viršutinė uždaryta. Dangtis gaminimo metu turi būti pilnai uždarytas.

 

Skrudinimas

(Roasting)

Gaminama naudojant pilną ugniadėžę medžio anglių. Kepama naudojant senas bei naujas medžio anglis arba tik naujas. Karščio deflektorius turi būti laikomas virš ugnies žiedo netiesioginiam gaminimui užtikrinti, o kepimo grotelės turi būti aukščiau deflektoriaus. Siekiama temperatūra yra apie 149°C - 232°C. Viršutinė bei apatinė ventiliacinės angos turi būti atidarytos iki pusės kol pasiekiama norima temperatūra. Dangtis gaminimo metu turi būti uždarytas.

 

Kepimas (Baking)

Gaminama naudojant pilną ugniadėžę medžio anglių. Kepama naudojant senas bei naujas medžio anglis arba tik naujas. Karščio deflektorius turi būti uždedamas viršuje ant kepimo grotelių. Ant karščio deflektoriaus yra uždedamas picos kepimo akmuo, kuris turi būti įkaitinamas apie 10 min. Įvairių produktų gaminimui siektina temperatūra yra apie 149°C - 232°C, o picai 260+°C. Kepsninės dangtis turi būti uždarytas.

 

 

 Kai gaminimo procesas baigtas:

Kuomet Jūsų maistas yra pagamintas, laikas pasirūpinti kepsnine. Pirmiausia uždarykite apatinę ventiliacijos angą, kad nutrauktumėte deguonies tiekimą ir pašalintumėte anglis. Viršutinę ventiliacijos angą palikite šiek tiek atvirą, kad dūmai ir karštis galėtų išeiti. Ugnis pilnai nustoti degti turi po 30-45 min. priklausomai nuo to, kokia temperatūra buvo pasiekta.

Kai kepimo grotelės šiek tiek atvės, užsidėję karščiui atsparias pirštines, kruopščiai pašalinkite nešvarumus nuo grotelių su specialiu valikliu ir tam pritaikytu šepetėliu. Tuomet uždarykite viršutinę bei apatinę ventiliacijos angas, palikdami itin mažus plyšius abejose. Kai būsite tikri, kad kepsninė yra pilnai atvėsusi ir gali būti transportuojama į saugią vietą, uždarykite ventiliacijos angas bei pilnai uždarykite kepsninės dangtį. Nugabenę kepsninę į saugojimo vietą ją uždenkite specialiu apsauginiu uždangalu.

 

Saugumo reikalavimai naudojantis Kamado TasteLab kepsnine:

Visada svarbu suprasti, kad bet koks neatskingas elgesys su ugnimi bei karštais įrenginiais gali turėti nemalonių ir itin skaudžių pasekmių. Todėl prašome pasirūpinti, kad perskaitę instrukciją kaip naudotis kepsnine, suprantate, kad gaminant maistą su Kamado TasteLab kepnine, aplink ją negali būti vaikų bei gyvūnų be priežiūros. Kepsninė visada turi būti naudojama tik lauke ir toli nuo bet kokių statinių. Niekada nelieskite ir nebandykite išmesti karštų pelenų. Nejudinkite kepsninės kai ji yra naudojama ar įkaitusi. Kepsninė privalo būti naudojama ant tolygaus ir sauso paviršiaus.

Tikimės, kad ši detali informacija padės Jums pagaminti gardžiausius Jūsų vasaros namų restorano patiekalus lengvai, saugiai ir greitai. Kamado TasteLab kepsninės turėjimas ir naudojimas gali būti neįtikėtinai naudinga patirtis tiems, kurie tikrai mėgsta kepti ant grotelių ir ant grotelių keptą maistą.

Sėkmės kepant ant grotelių ir jei reikia daugiau patarimų ar pagalbos, visada galite kreiptis į mus su visais Jums iškylančiais klausimais, mielai Jums patarsime ir padėsime išsirinkti tinkamiausią kepsninę iš mūsų Jums siūlomo asortimento!